Makowiec to ciasto pracochłonne, nie takie tanie, lecz bardzo smaczne. Na specjalne okazje. Wypiek waży 3,5 kilograma, proszę się częstować. Wystarczy dla wszystkich.
Mak:
1/2 kilograma maku
Mak gotować z niewielką ilością wody przez 15 minut. Po czym odcedzić i po ostygnięciu, przekręcić dwa razy przez maszynkę.
1 paczka herbatników,
1 szklanka cukru i 2 łyżki wody (robimy syrop),
1/2 słoika powideł śliwkowych,
15 dkg masła,
2 całe jaja i 3 białka,
olejek migdałowy, rodzynki.
Białka ubijamy na pianę, dodając żółtka. Masło ucieramy na miękką masę, dodajemy mak, pozostałe składniki, a na końcu dodajemy ubite jaja.
Ciasto:
3 żółtka,
10 dkg masła,
20 dkg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru,
3 łyżki śmietany.
Z powyższych składników zagniatamy ciasto, i wykładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką lub kaszką manną. Na ciasto wykładamy mak, równo rozprowadzając. Ciasto z makiem pieczemy około 1 godziny w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
Krem:
5 jaj,
1 1/2 szklanki cukru,
1 kostka masła i 1 kostka margaryny,
sok z połówki cytryny.
Jaja ubijamy z cukrem na parze, przez około 20 minut, odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie 1 kostkę masła i 1 kostkę margaryny ucieramy w makutrze na gładką masę. Do utartego tłuszczu, stopniowo dodajemy ubite jaja z cukrem. Kiedy wszystko dobrze już utarte, dodajemy do smaku sok z cytryny aby krem nie był zbyt słodki i mdły.
Polewa:
3/4 kostki margaryny,
2 łyżki wody,
1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki kakao,
wiórki kokosowe.
Margarynę zagotowujemy z wodą, cukrem i kakao. Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto.
Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem, polewając równomiernie polewą czekoladową. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Polub nas na fb
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?