Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1171 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz
Wapń jest niezbędny dla mocnych kości, ale nadmiar prowadzi do zwapnienia tętnic, zawału lub udaru. Jak więc przyjmować ten pierwiastek w jedzeniu i...
GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią
Żywność dla najmłodszych dzieci powinna być najwyższej jakości, tymczasem w jednej z partii popularnego produktu wykryto niezwykle niebezpieczną bakterię....
Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby
Nie tylko cukier czy sól zwiększa zagrożenie cukrzycą typu 2. Ryzyko rozwoju tej choroby rośnie także w związku ze spożyciem popularnych dodatków do żywności....
Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii
Tkanka tłuszczowa pomoże w walce z otyłością. Jak to możliwe? Oprócz dobrze znanego białego tłuszczu mamy w organizmach także odmianę, która spala więcej...
Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć
Tak robi wiele osób. Wodę wprost z butelki często pijemy nie tylko poza domem, ale praktycznie przez cały czas. Nawyk ten jest jednak ryzykowny dla zdrowia...
Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek
Zmagania z zatkanym nosem mogą wcale nie być objawem alergii czy przeziębienia. Aż milion Polaków lub nawet więcej ma inny problem. To polipy w nosie, a raczej...
Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała
Jak rośnie waga w czasie ciąży? Ile kalorii jeść więcej, by nie przytyć za bardzo? Wyjaśniamy, jak zmienia się zapotrzebowanie na kalorie wraz z rozwojem...
Samobójstwa wśród młodych to już nie epidemia? Jest opinia specjalistów
To nieprawda, że wśród dzieci i młodzieży wzrasta liczba samobójstw: jest wręcz odwrotnie - przekonywała we wtorek suicydolog Lucyna Kicińska, ekspertka z Biura...
Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?
Cukier kokosowy coraz częściej pojawia się na półkach sklepów, a nawet drogerii. Postanowiłam kupić i zastąpić nim zwykły cukier, po który sięgam czasem przy...
Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia
Leki na cukrzycę w zastrzykach mogą działać jeszcze skuteczniej. Pacjenci uzyskują lepszą kontrolę choroby dzięki rozwiązaniu, które jest stosowane od lat....