MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jako składnik...
fot. Hugo Alexander Ruiz Acevedo/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Soda oczyszczona i sok z cytrusów

Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jako składnik proszku do pieczenia jest źródłem dwutlenku węgla, które uwalniając się spulchniają strukturę dań i sprawiają, że staje się ona lżejsza. W połączeniu z kwasem (sokiem z cytryny czy limonki albo octem jabłkowym) reakcja ta zachodzi w szybkim tempie, dlatego składniki te są używane w miejsce piany z ubitych białek zwłaszcza w ciastach, muffinach i chlebkach.

Aby zastąpić 1 jajko, użyj w przepisie 1 łyżki sody oczyszczonej (ok. 7 g, najlepiej w mieszance składników suchych) i 1 łyżki soku cytrusowego lub słabego octu (15 g, w mieszance składników suchych albo tych mokrych). Jednocześnie zwiększ dodatek wody do przepisu o 1/4 szkl. na każde zastąpione jajko.

Podobny, choć słabszy efekt daje użycie w przepisie 1/4 szkl. (60 g) mocno gazowanej wody.

Zobacz również

Chica wykryła przemycane papierosy

Chica wykryła przemycane papierosy

Zaginęła 24-latka. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Zaginęła 24-latka. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Polecamy

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Zapraszamy na kolejną edycję koncertów "Z jeziorem w tle"!

Zapraszamy na kolejną edycję koncertów "Z jeziorem w tle"!

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę