MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania...
fot. Joseph De Sciose / Aurora Photos/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Rabarbar

Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania deserów takich jak ciasta czy muffinki, a także kompotów. Rabarbar ma kwaskowy smak dlatego najczęściej łączy się go ze słodkimi owocami np. truskawkami. Jednak należy uważać na liście rabarbaru i nie wykorzystywać ich do przygotowywania potraw, ponieważ są bogate w kwas szczawiowy, który powoduje niewydolność nerek. Zaledwie 25 gramów kwasu szczawiowego może zabić. Na szczęście, aby przyjąć zabójczą dawkę tego składnika trzeba by było zjeść aż ponad 2 kg liści rabarbaru, co jest raczej niemożliwe.

Zobacz również

W Baranowicach świętowali 220 lat edukacji. Za nami wyjątkowa gala

W Baranowicach świętowali 220 lat edukacji. Za nami wyjątkowa gala

W centrum Radomia ruszył GOL Kebab. Co oferuje? [ZDJĘCIA]

NOWE
W centrum Radomia ruszył GOL Kebab. Co oferuje? [ZDJĘCIA]

Polecamy

Ma ciało 20-latki, a jest znacznie starsza. Jak o formę dba Joanna Koroniewska?

Ma ciało 20-latki, a jest znacznie starsza. Jak o formę dba Joanna Koroniewska?

Zapewnij dziecku najlepszą zabawę w ogrodzie. Jakie zabawki do ogrodu się przydadzą?

Zapewnij dziecku najlepszą zabawę w ogrodzie. Jakie zabawki do ogrodu się przydadzą?

Sposoby na utrzymanie pięknego ogrodu. Jak przycinać krzewy i drzewa?

Sposoby na utrzymanie pięknego ogrodu. Jak przycinać krzewy i drzewa?