Z uwagi na specyfikę projektu, w Regionie Obra – Warta zajęcia zostały skierowane do mieszkańców gmin Chrzypsko Wielkie, Kwilcz, Miedzichowo, Międzychód, Sieraków i Zbąszyń. Osoby zainteresowane udziałem w projekcie spoza obszaru wsparcia prosimy również o wypełnienie formularza, spróbujemy zdobyć dodatkowe środki i zorganizować podobne zajęcia np. w Pszczewie i Międzyrzeczu. Zgłoszenie przyjmujemy do 24 lipca br.
Formularz zgłoszeniowy: Link do formularza elektronicznego T U TA J
Program szkolenia (Początek godz. 10:00, zakończenie godz.18:00).
Blok I.
Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.
- Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.
- Warunki odchowu piskląt.
- Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut.
- Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.
- Farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.
- Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.
Blok II.
Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.
- Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
- Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne
– Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut.
Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej.
Wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III.
- Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).
- Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej
Warsztaty kulinarne
: Otwarta degustacja.
Z wiadomych względów szkolenia mogą zostać odwołane, na co organizatorzy nie mają wpływu.
Polub nas na fb
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?