Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy Tomyśl. Od poniedziałku ruszyły restauracje. Sprawdziliśmy, jakie zmiany w nich zaszły [ZDJĘCIA]

Jakub Czekała
Jakub Czekała
W ramach kolejnego etapu odmrażania kraju w związku z epidemią koronawirusa, otworzono w końcu restauracji i lokalne gastronomiczne.

Na początku pandemii pisaliśmy o tym, jak lokale funkcjonują. Teraz postanowiliśmy sprawdzić, czy udało im się wrócić do działalności, czy dostosowały się do nowych wymogów.

Wysłaliśmy pytania w tej sprawie do większości nowotomyskich lokali gastronomicznych, czy od 18 maja ponownie działają. Poniżej informacje, jakie udało nam się zdobyć. W galerii ZDJĘCIA z części lokali.

Nowy Tomyśl. Od poniedziałku ruszyły restauracje. Sprawdzili...

Restauracja Sandra
Przez okres zawieszenia działalności restauracji nie próżnowaliśmy: remontowaliśmy, przeprowadziliśmy przeglądy instalacji, zaglądaliśmy w najgłębsze zakamarki całego lokalu. Od chwili ogłoszenia przez rząd możliwości powrotu do Państwa dostosowywaliśmy się w sposób wyważony choć skrupulatny do wszelkich zaleceń GIS, co w naszym przypadku było zadaniem ułatwionym w związku z obowiązującymi w restauracji od kilkunastu lat europejskich systemów jakości, takich jak: GHP, GMP czy HACCP. De facto już od ubiegłego piątku byliśmy w pełni przygotowani na przyjęcie naszych Najdroższych Gości. Widoczne na pierwszy rzut oka zmiany to: stoły oddalone są od siebie na bezpieczną odległość, brak jest również na nich świeczników czy kwiatów, płyny dezynfekcyjne wraz z instrukcjami właściwego mycia rąk rozmieszczone są zarówno przy wejściu, przy barze, jak i wszystkich toaletach. Cała nasza ekstra załoga została przeszkolona i precyzyjnie poinstruowana w zakresie zachowania daleko idących środków ostrożności i bezpieczeństwa podczas procesu przygotowywania i serwowania posiłków / napojów. Jednym słowem zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy aby nasi Szanowni Goście ale i bezcenni pracownicy mogli czuć się w SANDRZE bezpiecznie. W przyszłość patrzymy pozytywnie i entuzjastycznie. Jesteśmy pełni werwy i nowej energii do powrotu na właściwe tory sprzed pandemii. Jesteśmy gotowi do działania – Będzie dobrze! Uprzejmie zapraszamy.

Restauracja Cztery Pory Roku
Pomalutku wracamy do pracy zgodnie z przepisami, czyli wyznaczone linie dla klientów, stoliki co 2 metry. Dodatkowo bez żadnych ozdób, zbędnych rzeczy. Prócz restauracji do dyspozycji gości mamy jeszcze ogródek.

Restauracja Chmiel & Wiklina
Stoliki przeznaczone do konsumpcji rozłożone są na dwóch salach. Celowo daliśmy duże stoły z mniejsza ilością miejsc. Jeśli stolik jest mniej niż dwa metry od długiego stołu ma specjalną tabliczkę informująca o wyłączeniu z konsumpcji. Zwiększyliśmy jeszcze bardziej nacisk na dezynfekcje. Po każdym posiłku i przed każdym klientem stoliki są dezynfekowane specjalnym płynem Velox Medisept z linii dezynfekcji powierzchni.
Kelnerki nasza maseczki ochronne oraz rękawiczki. karty Menu są dezynfekowane. Jeśli chodzi o samą sale restauracyjną to w nocy po zamknięciu przeprowadzane jest ozonowanie. Została profesjonalnie wyczyszczona klimatyzacja oraz wentylacja środkami biobójczymi. Przed wejściem do restauracji znajduje się stojak z dezynfekcją. Goście wchodzący do lokalu mogą już zdezynfekować dłonie zanim dotkną klamki drzwi. Na sali sprzedaży oraz w toalecie są tez dozowniki łokciowe ułatwiające profesjonalną dezynfekcje bezdotykowa.

Restauracja Chopina 21
Nasz powrót do pracy bardzo odbiega od normalności. Musimy spełniać szereg wytycznych dotyczących bezpieczeństwa, m.in. ograniczenie liczby gości przebywających w restauracji (1 osoba na 4 m kw), dodatkowo informacja o tym na drzwiach, płyny do dezynfekcji przy wejściu do lokalu i przy wejściu do toalet, usunięcie wszystkich przedmiotów ze stolików i umieszczeniu tabliczki „zdezynfekowano”, co 15 min dezynfekcja blatów, klamek, włączników świateł, itp, odległość między stolikami 2 m i w restauracji i na tarasie i wiele wiele innych.

Pin Up Pub
Działamy tak, jak przed pandemia, z zachowaniem wszelkich środków bezpieczeństwa oraz ochrony. Powierzchnię takie, jak stoły, krzesła, menu są dezynfekowane po każdym kliencie. Niestety biorąc pod uwagę obostrzenia wprowadzone przez rząd mamy ograniczona ilość dostępnych miejsc w lokalu.

Viva la Pizza Nowy Tomyśl
Lokal zostanie otwarty w późniejszym terminie.

Pizzeria Freedom
Nasz lokal został ponownie otwarty dla gości zgodnie z wytycznym. Mamy odstępy - co 2 metry - między stolikami, dlatego część z nich musieliśmy wyłączyć. Są specjalnie oznakowane. Na stolikach znajduje się informacja o ich dezynfekcji, a na podłodze wydzieliliśmy strefy dla klientów. Ponadto przy wejściu ustawiliśmy płyn do dezynfekcji. Prócz miejsc w lokalu, do dyspozycji naszych gości mamy też zewnętrzny ogródek. Mamy nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowytomysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto