18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Piekarnia wiejska w Zębowie

Artykuł sponsorowany
Żytni z Zębowa – chleb naturalny, który bije rekordy popularności!

Z dostępem do chleba na szczęście kłopotów dziś nie ma: sprzedawany w licznych sklepach spożywczych, a przez całą dobę w wielu marketach sieci handlowych, jest dosłownie „chlebem naszym powszednim”. Ale z drugiej strony brakuje tego chleba „prawdziwego”, znanego z opowiadań babć, pachnącego wsią, ciepłego, chrupiącego i o niepowtarzalnym smaku. Takiego jak chleb Damiana Nowaka z Piekarni Wiejskiej w Zębowie, po którego coraz częściej przyjeżdżają smakosze nawet z innych województw...

A przecież chleb żytni wielkopolski z z Zębowa – żytni na zakwasie i pszenno-żytni nie są produkowane z wykorzystaniem skomputeryzowanych pieców, superulepszaczy, czy załogi piekarni z milionem szkoleń. Przeciwnie - to chleb wypiekany w szamotowym piecu, opalanym drewnem, na podstawie starej rodzinnej receptury, przygotowany na bazie bardzo dobrej mąki, osobiście każdorazowo dobieranej przez piekarza w sprawdzonym młynie... I co najważniejsze – robiony z pasją, choć w nowoczesnej piekarni!

Bo Damian Nowak, piekarz z wykształcenia i właściciel Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego z Zębowa koło Lwówka, postawił sobie za punkt honoru wypiekanie chleba dokładnie takiego, jakim chcemy go widzieć – zdrowego, smacznego, świeżego – jednym słowem przygotowanego z sercem, a nie masowo, z taśmy. Wraz z ojcem przed laty osobiście remontował piec chlebowy, opanowywał pieczenie według pracochłonnej lecz interesującej procedury, znanej od pokoleń w rodzinie, przygotowywał ciasto, mąkę mieszał z mlekiem, a po zakwaszeniu dodawał odrobinę soli, formował bochenki, piekł na zakwasie naturalnym, bez dodatków drożdży piekarniczych, i odkładał te bochenki na słomę, by wystygły... Eksperymentował też z innym piecem, ale... chleby z niego, choć znakomite, miały ciut inny smak niż z rodzinnego „szamociaka”.

Dziś Firma Joanna Patan – Nowak Piekarnia Wiejska w Zębowie, założona w lipcu 2012 roku, zachowała wszystkie atuty domowego wypieku, choć znacząco wyszła naprzeciwko wymaganiom klientów, wiernych tradycyjnym wypiekom Damiana Nowaka od kilkunastu lat. Piekarnię wybudowano i zorganizowano w sposób profesjonalny, wykorzystując środki unijne, by można było jak najlepiej pracować nad najlepszym z chlebów. Po półtorakilogramowe bochenki przyjeżdżają codziennie odbiorcy z różnych miast nie tylko aglomeracji poznańskiej, ale również z rejonów Szczecina, czy Gorzowa Wlkp. I jest ich coraz więcej, dlatego Piekarnia Wiejska sukcesywnie zwiększa produkcję i myśli o kolejnych inwestycjach – rozbudowie i zakupie sprzętu i wyposażenia, pasujących ściśle do koncepcji Pana Damiana, tak, by zachować niepowtarzalny smak chleba z Zębowa!

Chleb z Zębowa, o którym Damian Nowak mówi, że jest wilgotny, pełnowartościowy, smaczny i pachnący, ma certyfikat wyrobu tradycyjnego na chleb żytni wielkopolski. Prezentowany jest też na wystawach takich imprez jak Polagra – Food, „Nasze kulinarne dziedzictwo” w Sielinku, a w Finale XI edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, uzyskał Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska i został włączony do Regionalnej Sieci tegoż Dziedzictwa. Nie można się więc dziwić, że chleb żytni z piekarni Damiana Nowaka ma swoje grono stałych - codziennych amatorów i z powodzeniem konkuruje z innymi regionalnymi wypiekami.

Warto dodać, że zębowska Piekarnia korzysta z mąki młynów w Nowym Tomyślu i Międzychodzie, a pochodzącej ze zbóż z ekologicznych gospodarstw o wieloletniej, tradycyjnej uprawie zbóż. Damian Nowak znakomicie zdaje sobie sprawę z wagi ekologii w nowoczesnym gospodarstwie rolnym: wszakże jego gospodarstwo także produkuje wyłącznie zdrową żywność, bez żadnych chemicznych środków „ulepszających”, ma też od 2002 roku atest „Agrobiotestu”.

Piekarnia Wiejska w Zębowie zaprasza do skosztowania swojego regionalnego hitu – chleba żytniego, jak również innych, równie smacznych i zdrowych, wypieków. Polecamy!

Piekarnia Wiejska
Zębowo, ul Parkowa 12, 64-310 Lwówek
tel. 668 302 496
https://www.facebook.com/piekarniawiejskawzebowie/info

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowytomysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto