Pokaz dań wielkanocnych. Czyli jak Koła Gospodyń Wiejskich wymieniają się doświadczeniami!
- Pyszny pasztet wielkanocny, sernik czy jajka w różnych postaciach - z tym kojarzą się święta wielkanocne. Dlatego po raz trzeci, ale pierwszy raz z panią Jowitą Walkowiak, zaprosiłyśmy na przepyszne gotowanie
- powiedziała nam główna organizatorka pokazu, Marzena Drąg.
Pokaz dań wielkanocnych - możliwością wymiany doświadczeń.
Jak zdradza Marzena Drąg przewodnicząca KGW, od 1966 roku w Porażynie działa Koło Gospodyń Wiejskich. Panie od pół wieku nieprzerwanie działają na rzecz swojej społeczności.
- Obecnie moje kochane koleżanki należące do KGW dbają o swój rozwój - uczestnicząc w licznych warsztatach i szkoleniach. Tak też właśnie udało się zorganizować właśnie już kolejny raz wspaniały pokaz dań wielkanocnych
- mówiła w rozmowie z nami przewodnicząca KGW. Jak wyjaśniła pani M. Drąg bardzo się ucieszyła z poznania na jednym z wydarzeń kulinarnych - Święcie Zupy w Michorzewie - pań z Koła Gospodyń Wiejskich "Kobiety z pasją" w Dopiewie, m.in. Jowity Walkowiak.
- Wspaniale się złożyło, że Jowita Walkowiak ze swoimi koleżankami miała obok nas swoje stoisko. Tak się poznałyśmy i postanowiłyśmy wspólnie połączyć siły. A jak? Poprzez organizację właśnie takich pokazów
- powiedziała sołtyska. Pani Marzena wspomniała również, ze sama Jowita to bardzo skromna i cudowna osoba, z ogromnym talentem kulinarnym, który od lat zachwyca mieszkańców Dopiewa i okolicznych miejscowości.
A kim jest pani Jowita?
- Gotuję od najmłodszych lat, to od zawsze była moja największa pasja. Jest to również moja praca, ponieważ swoje wypieki i dania później sprzedaje. Potrafię nie spać dwie doby, właśnie w okresie świątecznym, ponieważ zgłaszają się do mnie z zamówieniem osoby z okolicy. Bardzo dużo pomaga mi moja córka, a ją z kolei - ja zaraziłam miłością do gotowania
- opowiada o sobie J. Walkowiak. Jak mówi, takie spotkania, jak to dzisiejsze to wspaniała okazja do wymiany doświadczeń przez panie uczestniczące w takich przedsięwzięciach.
- Dzisiaj udało mi się od A do Z pokazać, jak zrobić swój własny pasztet wielkanocny, wspaniały sos tatarski, sernik, czy też coś nowego, modnego - sałatkę warstwową z tuńczykiem na krakersach
- nadmienia prowadząca pokaz. W warsztatach udział wzięło razem 15 pań, które z ogromnym zainteresowaniem słuchały porad i sztuczek kulinarnych koleżanki z sąsiedniego koła. Dodatkowo każda z uczestniczek otrzymała od pani Jowity własnoręcznie przygotowane mydełka, a sama przewodnicząca KGW Marzena Drąg podziękowała swojej koleżance za poświęcony czas i wręczyła upominek od wszystkich zgromadzonych pań.
- Jesteśmy zachwycone. Ten pasztet - niebo w gębie! Dawno nie jadłam tak pysznego dania. A sałatka? Nigdy bym nie pomyślała, że sałatka z krakersami i tuńczykiem może tak cudownie smakować! Pani Jowitka ma ogromny dar!
- dzieliły się spostrzeżeniami uczestniczki pokazu.
A jak wyglądały te dania? Sami zobaczcie!
Pokaz dań wielkanocnych w Porażynie. Oj było pysznie! Sami z...
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?