Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Znaleziono niewybuchy z czasów II Wojny Światowej

Znaleziono niewybuchy z czasów II Wojny Światowej

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Polecamy

Oliwier Skrzypczak zwyciężył turniej w Hiszpanii!

O TYM SIĘ MÓWI
Oliwier Skrzypczak zwyciężył turniej w Hiszpanii!

"Muzyczny Belfer i Spółka" w Nowym Tomyślu za nami!

TYLKO U NAS
"Muzyczny Belfer i Spółka" w Nowym Tomyślu za nami!

Natalia Leśniak komentuje swoją przegraną w wyborach na urząd wójta Kuślina

Z OSTATNIEJ CHWILI
Natalia Leśniak komentuje swoją przegraną w wyborach na urząd wójta Kuślina