Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi...
fot. Oleksandra Naumenko/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Dodawanie miodu do gorącej herbaty

Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi źródło odżywczych cukrów, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także enzymów o właściwościach podnoszących odporność organizmu. Niestety te substancje ulegają rozpadowi pod wpływem działania temperatury wyższej niż 45 stopni Celsjusza. Oznacza to, że dodawanie miodu do gorącej herbaty, kakao lub ciasta nie zwiększa ich wartości odżywczej. Poza stratami składników odżywczych podnoszenie temperatury miodu powoduje wytworzenie w nim hydroksymetylofurfuralu (HMF). To związek, który ma działanie mutagenne i powoduje uszkodzenia struktury DNA komórek.

Jak więc skorzystać z właściwości zdrowotnych miodu? Należy spożywać go na surowo, a także dodawać do ostudzonych napojów do temperatury pokojowej.

Zobacz również

Tragiczny wypadek na przejeździe kolejowym. Dwie osoby zginęły na miejscu

Tragiczny wypadek na przejeździe kolejowym. Dwie osoby zginęły na miejscu

Problem na pokładzie samolotu. Kilkadziesiąt osób doznało torsji

Problem na pokładzie samolotu. Kilkadziesiąt osób doznało torsji

Polecamy

Już wkrótce odbędzie się impreza plenerowa dla Filipka

Już wkrótce odbędzie się impreza plenerowa dla Filipka

Plebiscyt #SuperDzielnicowy 2024. Zagłosuj na swojego dzielnicowego!

O TYM SIĘ MÓWI
Plebiscyt #SuperDzielnicowy 2024. Zagłosuj na swojego dzielnicowego!

Walczy z rakiem odkąd miała 16 lat. Mąż i córka 45-letniej Moniki proszą o pomoc

Walczy z rakiem odkąd miała 16 lat. Mąż i córka 45-letniej Moniki proszą o pomoc