Tłusty Czwartek 2021
W tym roku tłusty czwartek przypada 11 listopada. To właśnie ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Możemy wtedy do woli objadać się tłustymi pączkami! Każdy z nas je uwielbia i na pewno zje chociaż jednego.
Na ryku możemy spotkać różne rodzaje pączków - z dżemem lub czekoladą, oblane lukrem oraz te posypane cukrem pudrem. W zależności od wielkości, sposobu smażenia, dodatków i nadzienia może mieć od 250 do nawet 400 kalorii. Jednak w ten dzień nikt z nas nie odmówi sobie zjedzenia pączka.
Przepis na pączki
Składniki
Rozczyn:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 5 żółtek
- 100 g rozpuszczonego masła
- 16g cukru wanilinowego
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
twarda marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła
Krok 1
- Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko i mąkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.
- Żółtka miksujemy z cukrami na jasną, puszystą masę.
- Do misy miksera dodajemy przesianą mąkę, zmiksowane żółtka z cukrami, rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn oraz pozostałe ciepłe mleko.
- Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką.
Krok 2
- Po tym czasie ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate.
Krok 3
Każdy kawałek “kulamy” formując z niego idealną kulkę. Jeżeli chodzi o nadziewanie to można dodać po łyżeczce np. marmolady i uformować kulkę uważając żeby dobrze pozlepiać brzegi (dzięki temu nadzienie nie powinno wypłynąć podczas pieczenia). Ja nadziewałam swoje bułeczki dopiero po upieczeniu, za pomocą rękawa cukierniczego. Przekładamy je na blaszkę do pieczenia (zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami). Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. i pieczemy przez 20-25 minut aż będą równomiernie upieczone i rumiane.
Po przestygnięciu je nadziewamy za pomocą szprycy (chyba, że nadzienie dodaliście przed pieczeniem). Wierzch dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony poprostupycha.com.pl
Sprawdź, gdzie w Nowym Tomyślu kupisz najlepsze pączki
Zobacz także
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?