Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

TŁUSTY CZWARTEK 2021. Gdzie po pączki w Nowym Tomyślu? Najlepsze cukiernie według czytelników i użytkowników Google. Przepis na pączki

OPRAC.: redakcja
zdjęcia ilustracyjne/pixabay/unsplash
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! Wybór pączków jest ogromy! Pączki lukrowane, posypane cukrem pudrem, z powidłami, z dżemem... A każdy z nas musi zjeść chociaż jednego! Sprawdźcie, gdzie w Nowym Tomyślu kupicie najlepsze pączki.

Tłusty Czwartek 2021

W tym roku tłusty czwartek przypada 11 listopada. To właśnie ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Możemy wtedy do woli objadać się tłustymi pączkami! Każdy z nas je uwielbia i na pewno zje chociaż jednego.

Na ryku możemy spotkać różne rodzaje pączków - z dżemem lub czekoladą, oblane lukrem oraz te posypane cukrem pudrem. W zależności od wielkości, sposobu smażenia, dodatków i nadzienia może mieć od 250 do nawet 400 kalorii. Jednak w ten dzień nikt z nas nie odmówi sobie zjedzenia pączka.

Przepis na pączki

Składniki

Rozczyn:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 5 żółtek
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 16g cukru wanilinowego
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:
twarda marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła

Krok 1

  • Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko i mąkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.
  • Żółtka miksujemy z cukrami na jasną, puszystą masę.
  • Do misy miksera dodajemy przesianą mąkę, zmiksowane żółtka z cukrami, rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn oraz pozostałe ciepłe mleko.
  • Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką.

Krok 2

  • Po tym czasie ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate.

Krok 3

Każdy kawałek “kulamy” formując z niego idealną kulkę. Jeżeli chodzi o nadziewanie to można dodać po łyżeczce np. marmolady i uformować kulkę uważając żeby dobrze pozlepiać brzegi (dzięki temu nadzienie nie powinno wypłynąć podczas pieczenia). Ja nadziewałam swoje bułeczki dopiero po upieczeniu, za pomocą rękawa cukierniczego. Przekładamy je na blaszkę do pieczenia (zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami). Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. i pieczemy przez 20-25 minut aż będą równomiernie upieczone i rumiane.

Po przestygnięciu je nadziewamy za pomocą szprycy (chyba, że nadzienie dodaliście przed pieczeniem). Wierzch dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony poprostupycha.com.pl

Sprawdź, gdzie w Nowym Tomyślu kupisz najlepsze pączki

TŁUSTY CZWARTEK 2021. Gdzie po pączki w Nowym Tomyślu? Najle...

Zobacz także

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowytomysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto