Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza

Zobacz również

Tak bawił się Toruń w latach 90. Pamiętacie? Może rozpoznacie się na zdjęciach?

Tak bawił się Toruń w latach 90. Pamiętacie? Może rozpoznacie się na zdjęciach?

Bieg z falgą w Żaganiu 2024! Parkrun w pałacowym parku!

Bieg z falgą w Żaganiu 2024! Parkrun w pałacowym parku!

Polecamy

Uwaga! IMGW wydało ostrzeżenie meteorologiczne

Uwaga! IMGW wydało ostrzeżenie meteorologiczne

Walczy z rakiem odkąd miała 16 lat. Mąż i córka 45-letniej Moniki proszą o pomoc

Walczy z rakiem odkąd miała 16 lat. Mąż i córka 45-letniej Moniki proszą o pomoc

54-latek poszukiwany listem gończym został zatrzymany!

Z OSTATNIEJ CHWILI
54-latek poszukiwany listem gończym został zatrzymany!