MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Wzruszający Dzień Mamy i Dzień Taty w Domu Samopomocy we Włoszczowie (ZDJĘCIA)

Wzruszający Dzień Mamy i Dzień Taty w Domu Samopomocy we Włoszczowie (ZDJĘCIA)

Głogowianka straciła 43 tys. złotych. Dała się oszukać fałszywemu pracownikowi banku

Głogowianka straciła 43 tys. złotych. Dała się oszukać fałszywemu pracownikowi banku

Polecamy

Jak głosować w wyborach poza miejscem zamieszkania?

Jak głosować w wyborach poza miejscem zamieszkania?

Straciła panowanie nad pojazdem i wjechała do rowu

Straciła panowanie nad pojazdem i wjechała do rowu

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają