Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pizzerie w Nowym Tomyślu. Te miejsca są polecane w kwietniu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane pizzerie w Nowym Tomyślu
Polecane pizzerie w Nowym Tomyślu Anton Dobrea
Zobacz gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Nowym Tomyślu. Jest to niewątpliwie ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, jakie rodzaje możesz znaleźć w pizzeriach w Nowym Tomyślu. Zerknij do katalogu firm i dowiedz się gdzie dostaniesz swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Nowym Tomyślu

Pizza rzymska

Jest to rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Na ogół są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodaje się mniejszą ilość wody i odrobinę tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypiekany jest w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Na pewno znajdziesz ją w pizzeriach w Nowym Tomyślu.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Puszysty, wyrośnięty placek to pizza sycylijska. Na początku jej istnienia był to posiłek robotników. Na ogół nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Jako dodatków używa się: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Zobacz, w których pizzeriach w Nowym Tomyślu jest podawana.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Nowym Tomyślu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Nowym Tomyślu

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. Wtedy powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego dania obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Nowym Tomyślu. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowytomysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto