![SKŁADNIKI...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/33/c7/6388a93c5d5de_o_large.jpg)
Najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na wigilijne potrawy. Barszcz czerwony, karp, pierogi, uszka, sos grzybowy, makowiec - poznaj przepisy
Przepis na wigilijną zupę grzybową
SKŁADNIKI
4 PORCJE
40 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
2 litry bulionu*
przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielkie, 3 ziarna pieprzu
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałeczek selera, mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 pełna łyżka mąki
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki 18% (do zup i sosów)
do podania: 200 g łazanek, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Grzyby wypłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 1 szklanką wody i odstawić do namoczenia, najlepiej na noc.
Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
Włożyć umytą i obraną włoszczyznę oraz czosnek i gotować przez 30 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
Dodać odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałeczki grzyby i chwilę razem podsmażyć.
Przełożyć do garnka z bulionem i gotować przez 30 minut.
Na patelnię wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podsmażyć ją. Gdy zacznie brązowieć dodać masło i wymieszać. Wlewać stopniowo wywar z zupy (w sumie ok. pół szklanki), ciągle mieszając rózgą, aż nie będzie grudek mąki. Przelać do garnka z zupą i gotować przez ok. 15 minut.
Zupę odstawić z ognia i po lekkim przestudzeniu dodać śmietankę.
Wyłowić warzywa z zupy. Część marchewki pokroić na plasterki i włożyć z powrotem do zupy.
Podawać z natką i ugotowanymi łazankami.
WSKAZÓWKI
* można użyć wody z kostką bulionową warzywną lub grzybową