![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/33/c7/6388a93c94b6f_o_large.jpg)
Najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na wigilijne potrawy. Barszcz czerwony, karp, pierogi, uszka, sos grzybowy, makowiec - poznaj przepisy
Przepis na uszka wigilijne
Składniki:
Farsz:
1 kg pieczarek
100 g suszonych grzybów np. podgrzybków
1 łyżka masła
3-4 łyżki bułki tartej
2 cebule
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
pieprz ziołowy do smaku
Ciasto:
600 g mąki
200 ml gorącej wody
2 łyżki masła
2 jajka
płaska łyżka soli
Jak zrobić farsz na uszka wigilijne?
Krok 1
Farsz na uszka wigilijne
Zaczynamy od farszu. Suszone grzyby gotujemy przez 5-10 minut. Następnie je płuczemy i odcedzamy. Pieczarki, suszone grzyby i cebulę kroimy dosyć drobno. Podsmażamy na maśle na małym ogniu.
Krok 2
Farsz na uszka wigilijne 2
Podsmażone i przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielone grzyby mieszamy z jajkami, bułką tartą, a także doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?
Krok 3
ciasto na uszka wigilijne
Ciasto na uszka robię prawie identyczne jak ciasto na pierogi. Na stolnicę wsypujemy mąkę, na jej środku robimy wgłębienie i wbijamy tam jajka, a także dodajemy miękkie masło oraz sól. Siekamy nożem dolewając stopniowo gorącą wodę.
Krok 4
ciasto na uszka wigilijne 2
Zagniatamy gładkie ciasto, wałkujemy cienko, kroimy kwadraty. Do każdego nakładamy łyżeczkę farszu.
Krok 5
ciasto na uszka wigilijne 3
Zagniatamy dokładnie, aby podczas gotowania się nie rozkleiły.
Krok 6
Uszka wigilijne
Gotujemy we wrzącej wodzie, aż nasze uszka wigilijne wypłyną na wierzch. Smacznego!