Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Za nami "Pieczenie pyry w ognisku z regionalnym gzikiem" w Dakowach Mokrych!

OPRAC.:
Dominika Kapałka
Dominika Kapałka
W sobotę, 21 października 2023 roku w altanie nad stawem w Dakowach Mokrych o godzinie 14:00 odbyły się ostatnie warsztaty kulinarne "Pieczenie pyry w ognisku z regionalnym gzikiem" z projektu - Działaj Lokalnie pt. "Lato pełne smaku - międzypokoleniowe warsztaty kulinarne". Przedsięwzięcie to zostało zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania KOLD.

Lokalna Grupa Działania KOLD z kolejnym projektem

W sobotę, 21 października 2023 roku w altanie nad stawem w Dakowach Mokrych o godzinie 14:00 odbyły się ostatnie warsztaty kulinarne "Pieczenie pyry w ognisku z regionalnym gzikiem" z projektu - Działaj Lokalnie - pt. "Lato pełne smaku - międzypokoleniowe warsztaty kulinarne".

- Nasze poznańskie pyry przyrządzamy na wiele sposobów. Można z nich przygotować przekąski, dania główne, sałatki oraz zupy. My na warsztatach podawaliśmy pyrę pieczoną w ognisku z gzikiem i śledzikiem w śmietanie

- wyjaśnia zarząd grupy. Jak dodaje częścią oficjalną otwarcia warsztatów zajęła się prezes KOLD-u Urszula Radniecka.

Warsztaty prowadziła członkini Daria Parczała, która jest świetną kucharką.

Jak wyjaśnia Lokalna Grupa Działania uczestnicy warsztatów sami mogli przygotować gzik i śledzia. Chętnych do pomocy było wielu, w tym również dzieci, które wrzucały do ogniska zawinięte w folię aluminiową pyrki. Potem każdy ze smakiem zajadał się przygotowaną potrawą. Niby proste, a jakie pyszne.

- W międzyczasie częstowano ciepłą kawą, herbatą, popcornem i lemoniadą. Skoro było ognisko, nie mogło zabraknąć kiełbaski. Uczestnicy i goście w podziękowaniu od stowarzyszenia mogli częstować się kiełbasą, którą piekło się przy ognisku. Pogoda w tym dniu dopisywała, było ciepło i słonecznie, więc spędziliśmy miłe, październikowe popołudnie. Serdecznie dziękujemy zaproszonym gościom za przybycie: panu burmistrzowi Tomaszowi Szulcowi, wiceburmistrzowi Pawłowi Jakubowskiemu, przewodniczącej KGW Dakowy Mokre Justynie Sapor oraz pani sołtys Elżbiecie Radnieckiej

- relacjonuje KOLD.

Podziękowania trafiły również do:

  • miejscowej koźlarki Magdaleny Kolaty - za podarowanie na warsztaty swojskiego białego sera,
  • Krzysztofa Szurkowskiego - za zakupienie twarogu do gzika,
  • Henryka Frąckowiaka - za użyczenie kijów do ogniska,
  • pani sołtys za użyczenie altany nad stawem.

- Bardzo dziękujemy uczestnikom warsztatów za tak liczne przybycie i udział. Bez Was kochani by się to nie udało. To był bardzo udany dzień

- podkreślają organizatorzy.

Warto dodać, że projekt dofinansowano ze środków programu Działaj Lokalnie, Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropi w Polsce i Lokalną Grupą Działania KOLD.

Za nami "Pieczenie pyry w ognisku z regionalnym gzikiem" w D...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze atrakcje Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowytomysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto